Behandeling bij paarden, ezels, muildieren, schapen, geiten
CAM02667.jpgPaarden en andere hoefdieren laten zich erg makkelijk met bloedzuigers behandelen. Over het algemeen blijven zij rustig staan. Het lijkt alsof zij weten dat de behandelingen hen geen schade toebrengt. Ook bij hoefdieren geldt net als bij mensen dat er
acuut (± 1 á 3 keer) en chronisch (± 3 á 5+ keer) behandeld moet worden al naar gelang de ernst van de klachten, eventuele andere klachten en medicatie gebruik, conditie en leeftijd van het dier. Zeker bij paarden werken bloedzuigers bijzonder goed zeker omdat zij vaak slecht reageren op antibiotica of Corticosteroïden.
 
Indicaties voor een behandeling zijn: 
  • Gewrichtsklachten aan heup, knie, enkel en nek
  • Artrose, artritis en reuma
  • Pees en peesschede ontstekingen
  • Zenuwbeschadigingen, slijmbeursontstekingen
  • Zweren, wonden, abcessen en gezwellen
  • Zomereczeem (ook wel manen -en staarteczeem genoemd) en Mok
  • Hoefbevangenheid
  • Spat.


 

Hoefbevangenheid
CAM018062.jpg
Hoefbevangenheid is een ernstige meestal chronische aandoening die het vaakst voorkomt aan de voorbenen bij paarden. Het is een ontsteking van de lamellen in de verbinding tussen de hoornschoen en het hoefbeen. Zoals bij alle ontstekingen ontstaat een zwelling. Voor deze zwelling is geen ruimte, waardoor er hevige pijn ontstaat. Het paard gaat op de achterbenen hangen of veel liggen om de druk op de hoeven te verlichten.

Hoefbevangenheid is een ernstige en pijnlijke ontsteking. Men weet nog niet waardoor hoefbevangenheid ontstaat. Er is zeer waarschijnlijk wel een relatie tussen het soort krachtvoer dat gegeten wordt, de stofwisseling, overgewicht, de vorm van de hoeven.  Sommige paarden of pony rassen zijn gevoeliger voor hoefbevangenheid. Maar wat de precieze oorzaak ook is, het is duidelijk dat het om een ernstige (chronische) ontsteking met veel pijn gaat en dat is precies het gebied waar bloedzuigers hun snelle werking op hebben.

Spat
Spat is een chronische gewrichtsaandoening/artrose in het spronggewricht. Het spronggewricht van een paard is te vergelijken met de knie van een mens. De klachten door spat worden door de ernst en pijn van de ontstekingen gevormd. Spat veroorzaakt kraakbeen beschadiging wat weer kan zorgen voor botverval of botwoekering. Bij botwoekering is er vaak een verdikking te zien aan de binnen- of onderkant van het spronggewricht. Deze afwijkingen worden op röntgenfoto’s geconstateerd. Vaak komt spat voor aan beide achterbenen tegelijk maar niet altijd in dezelfde mate.

Bloedzuigers hebben een helende werking op alle vormen van gewrichtsslijtage en artrose.

Zomereczeem en Mok

Een van de oorzaken waardoor sommige paarden gevoelig zijn voor deze aandoeningen is dat hun darmen niet optimaal werken, het immuunsysteem niet goed werkt en het lichaam onvoldoende zijn afvalstoffen kwijt kan. 

Door bloedzuigers op de aangedane delen te zetten wordt niet alleen de huidstructuur verbeterd en wordt beter doorbloed waardoor er genezing van de open plekken ontstaat. Ook wordt ook het immuunsysteem geprikkeld goed te gaan werken waardoor afvalstoffen afgevoerd worden. Het paard komt op deze manier in een betere conditie en dan hebben zomereczeem en Mok weinig voedingsbodem.  

Gezwellen, abcessen, hematomen, slecht helende (operatie-) wonden

Paarden en andere hoefdieren kunnen gezwellen krijgen na een verwonding of val en soms ontstaan deze zonder duidelijke oorzaak. Deze gezwellen worden vaak operatief verwijderd wat mogelijk complicaties kan veroorzaken. Meestal zijn twee tot vier behandelingen voldoende om deze gezwellen pijnloos te laten verdwijnen. Dit geldt ook voor abcessen, hematomen en slecht helende (operatie-) wonden.