Wat zijn aambeien?YOUDID-SuSannaOldersma-22-1.jpg

Rond de anus zitten kleine zwellichamen. Deze zwellen op na het toiletbezoek en zorgen ervoor dat de anus lek- en luchtdicht afgesloten wordt. Op die manier kan er niet zomaar vocht of gas uit de anus lekken.
Maar door een te hoge druk of te veel druk (persen) op deze zwellichamen kunnen ze uitzakken. Op dat moment worden ze aambeien genoemd. Aambeien zijn te vergelijken met spataderen. Aambeien kunnen uitwendig zitten of inwendig. In beide gevallen kunnen ze voor pijnlijke klachten zorgen.
Meestal werken zalfjes of ijsblokjes of afvallen als je te zwaar bent of meer aan lichaamsbeweging doen goed bij aambeien en verdwijnen ze vanzelf weer. Soms worden er door de specialist elastiekjes om gebonden en sterft de aambei af. Dit is een vrijwel pijnloze behandeling en werkt vaak goed.

Bij chronisch last van aambeien en als bovenstaande niet geholpen heeft dan kunnen bloedzuigers goed werk doen. Ze verstevigen de huid waardoor het opnieuw uitzakken niet meer zo snel zal gebeuren. Verder maken ze de aambeien leeg zodat er geen pijnlijke stuwing meer is. Voor chronische aambeien zijn meerdere behandelingen nodig en soms moet het eens in de zoveel tijd herhaald worden.