De werkzame stoffen van de bloedzuiger
Het gaat bij de Hirudotherapie niet om het beetje bloed dat de bloedzuigers nemen, maar het gaat juist om de meer dan 80 á 100 werkzame en genezende stoffen die zij inspuiten tijdens de behandeling.20180602_204024.jpg

 

De bloedzuigers die al duizenden jaren medicinaal gebruikt worden zijn goedaardige parasieten die van een beetje mensenbloed en andere hogere zoogdieren leven. Deze bloedzuigers hebben stofjes in zich die helemaal afgestemd zijn op ons.  Ze willen in een goede symbiose met ons samenleven en zullen ons dan ook geen pijn of schade toebrengen maar ons juist in top conditie houden. De bloedzuiger zorgt dus dat zijn gastheer profijt van hem heeft!


Er zijn inmiddels zo'n ruim 80 á 100 verschillende stoffen bekend die de bloedzuiger inspuit tijdens de behandeling. Deze stoffen werken lokaal ongeveer 5-8 cm diep in het weefsel door. Daarnaast worden de stoffen o.a. via de lymfe en de kleine  bloedvaten verspreid door het hele lichaam waar ze ook hun heilzame werk doen. Dus niet alleen de pijnlijke plekken profiteren van de reinigende en genezende stoffen van de bloedzuigers. 

 

Hier volgen een paar van de belangrijkste stoffen:

  • Hirudine: remt de bloedstolling, activeert de leukocyten, is (lymfe) vocht afdrijvend.
  • Caline: remt de bloedstolling en de trombocyten. Calin zorgt er ook voor dat de wondjes nog acht tot twaalf uur open blijven zodat er veel lymfevocht kan worden afgevoerd.
  • Bdelline en Engline: hebben een remmende werking op (bacteriële) ontstekingen.
  • Orgelase:  zorgt voor de verspreiding van andere stoffen door het weefsel. Het werkt slijmoplossend, antibiotisch, en versterkt de bloedstroom rondom de bijtplek.
  • Acetylcholine: is een neurotransmitter die o.a. zorgt voor de prikkeloverdracht tussen diverse zenuwcellen. Ook is deze neurotransmitter betrokken bij de darmwerking.
  • Collagenase: werkt als een natuurlijk antibioticum.
  • Hyaluronidase: is een natuurlijk smeermiddel, lijkend op gewrichtsvloeistof, maar zorgt ook dat vloeistoffen versneld kunnen worden afgevoerd.
  • Chymotrypsine: is een spijsvertering-sap die verantwoordelijk is voor de afbraak van enzymen en aanmaak van peptiden. Peptiden zijn aminozuren die o.a. voor de aanmaak van huid en collageen cellen zorgen en de elasticiteit van de huid bevorderden. Hierdoor wordt de huid weer strakker en littekens soepeler. Daarnaast werken ze pijnstillend en antibacterieel.
  • Serotin: is een stof die de aanmaak van serotonine (één van de neurotransmitters) stimuleert. Serotonine heeft o.a. te maken met onze stemmingen en gevoelens van geluk en werkt op onze gevoeligheid voor pijnprikkels.